Medicina

liepos 9, 2018

Vegetarizmo ypatumai

Šiandien vis dar itin sparčiai populiarėja vegetarizmas, veganizmas ir žaliavalgystė. Šios mitybos rūšys propaguojamos dėl įvairiausių priežasčių. Vieni žmonės atsisako valgyti mėsą dėl gyvūnų etikos, kiti dėl sveikatos problemų, dar kiti dėl dorovinių paskatų. Toliau plačiau pakalbėkime, kas yra vegetarizmas, kodėl atsisakoma mėsos ir kokie to privalumai.

Vegetarizmo sąvoka
Iš lotynų kalbos išvertus, vegetaras reiškia augalinis. Tad, tai ir yra mitybos rūšis, kada žmogus maitinasi tik augaliniu maistu iš savo mitybos raciono pašalinęs bet kokius mėsos produktus. Žmogus, propaguojantis vegetarizmą, yra laikomas tiek fiziškai, tiek dvasiškai stipriu, mylinčiu gyvūnus bei turinčiu stiprią imuninę sistemą, galinčia atlaikyti įvairiausias puolančias ligas. Vegetarizmas yra žinomas jau nuo senų laikų, nes Albertas Einšteinas, Volteras ir Leonardas da Vinci buvo vegetarais.

Vegetarizmo atsiradimo priežastys
Žmonės atsisakę mėsos dėl dorovinių paskatų, siekia išsaugoti gamtą, gyvūnus, sveikatą bei spręsti bado problemas, sparčiai plintančias žemėje. Jei visą savo gyvenimą valgėte mėsą, griežtai nerekomenduojama jos atsisakyti per vieną dieną. Senus mitybos įpročius būtina keisti palaipsniui su laiku vis į savo mitybos racioną įtraukiant vis daugiau vaisių ir daržovių, grūdinių kultūrų bei kitų produktų. Sakoma, kad žmonės, atsisakę mėsos, su laiku tampa laimingesni, sveikesni ir energingesni.

Vegetarizmo privalumai:

  • Sumažėjęs kraujospūdis ir cholesterolio kiekis;
  • Susinormalizavusi virškinimo sistemos bei žarnyno veikla. Todėl, kad organizmas nauda daugiau jam reikalingos ląstelienos, su kuria iš žmogaus organizmo pašalinama daugiau susikaupusių toksinų ir kitų kenksmingų medžiagų;
  • Sumažėjęs svoris. Tai yra puiki dieta, siekiant atsikratyti viršsvorio, fizinio nuovargio ar kitų negalavimų;
  • Sustiprėjusi imuninė sistema. Valgant daugiau augalinės kilmės produktų, natūraliai gaunama ir daugiau vitaminų, mineralų ir kitų maistingų medžiagų;
  • Pailgėjusi gyvenimo trukmė. Tai ne tik priklauso nuo mėsos nebe valgymo, bet ir žalingų įpročių atsisakymo.

Vegetarų tipai

  • Veganai yra priskiriami griežtų vegetarų kategorijai. Jie visiškai atsisako bet kokių gyvulinės kilmės produktų, pavyzdžiui, varškės, medaus ar sviesto.
  • Ovolaktovegetarai. Jie nevalgo tik mėsos ir žuvies, tačiau vartoja pieną ir jo produktus, valgo kiaušinius.
  • Laktovegetarai iš visų gyvulinės kilmės produktų vartoja tikrai pieną ir jo produktus.
  • Semivegetarai yra pusiau vegetarai, nes nevalgo tik tais raudonos mėsos. Visą kitą valgo kaip ir visavalgiai.
  • Žaliavalgiai valgo tik augalinės kilmės produktus ir tik termiškai neapdorotus.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *